Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Cardgames: Exploding Kittens

Survival of the fittest

In onze living staat een kast waarbij één kant volledig gevuld is met gezelschapsspelletjes. Toen er nog geen kinderen in huis rondliepen en we dus automatisch veel meer tijd hadden vond ik het super om spelletjesavonden met vrienden te organiseren. Die avonden resulteerden dus in een kast vol spelletjes die we dezer dagen jammer genoeg niet meer al te veel openen. "Spookslot", "Wie is het" en "Dr. Bibber" hebben ondertussen al een groot deel van onze boardgames naar de zolder verbannen maar we hebben hoop ... Nog enkele jaartjes en de kinderen zijn oud genoeg om ook eens een "uitdagend" spel mee te spelen. 

In afwachting hiervan zijn er gelukkig ook heel wat gezelschapsspelen die geschikt zijn voor 2 spelers. Nu we 's avonds en in het weekend grotendeels thuis doorbrengen komt er al wat vaker eens een spelletje op tafel te liggen. Een van onze favorieten hier is Exploding Kittens.

Exploding Kittens cardgame

Wat is Exploding Kittens

Exploding Kittens is een kaartspel geschikt voor 2 tot 5 spelers.
Het doel van het spel is zeer eenvoudig en kan vergeleken worden met een soort Russische roulette waarbij je de Exploding Kitten kaart moet vermijden. Elke speler neemt om zijn beurt een kaart van de stapel tot er één winnaar overblijft. Het spel is niet volledig berust op geluk want er zijn ook actiekaarten die jouw kansen beïnvloeden.

Exploding Kitten cardgame

Hoe speel je Exploding Kittens

Zoals hierboven al kort even besproken is het doel van het spel overblijven zonder Exploding Kitten kaart want dan val je helaas af. Gelukkig heb je hiervoor een aantal kaarten die je goed op weg helpen om het spel te beïnvloeden.

Defuse kaart

  Dit is de belangrijkste kaart in het spel. Met deze kaart kan je de bom ontmantelen en de Exploding Kitten kaart terug in het spel stoppen om hiermee de medespelers een loef af te steken. Elke speler krijgt bij start één Defuse kaart en je kan er extra verzamelen gedurende het spel.

  Defuse kaart

  Actiekaarten

   Dat zijn de kaarten (Attack - Nope - See the future - Skip - Favor - Shuffle) die je tijdens het spel kan inzetten om de Exploding Kitten kaart te vermijden. 

   Actiekaarten

   Kaarten zonder actie

    De overige kaartjes zonder specifieke actie kan je verzamelen en verder in het spel inzetten. Van zodra je twee dezelfde kaarten in bezit hebt kan je een willekeurige kaart trekken bij een medespeler. Van zodra je er drie in je bezit hebt mag je zelf een kaart claimen bij je medespeler vb. een Defuse kaart.

    Kaarten zonder actie

    Er is geen limiet aan kaarten dus je mag zoveel kaarten in je hand houden als gewenst.

    Quarantined Kittens

    Exploding Kittens is een spel dat met twee kan gespeeld worden maar is het leukst met meerdere en laat dit nu net moeilijk lukken tijdens deze Corona crisis. De makers van Exploding Kittens bedachten hiervoor Quarantined Kittens waarbij je het spel met vrienden of familie kan spelen tijdens videochatten. Klik op onderstaande afbeelding voor de spelregels.

    Quarantined Kittens

    Mijn ervaring

    Wij hebben de Not Safe For Work versie van Exploding Kittens en die verschilt niet zoveel van het basisspel met uitzondering van de expliciete tekeningen dus +18 jaar. De illustraties geven dit spel ook net dat tikkeltje extra en zijn afkomstig van The Oatmeal.

    Hiernaast hebben we ook Imploding Kittens en dat is een uitbreiding met wat extra kaarten en The Cone of Shame. Je kent het wel zo'n beschermkraag die huisdieren dienen te dragen na een ingreep. Deze Cone of Shame hangt rond de hals van de eerste speler die vergeet wiens beurt het op dat moment is.

    Cone of shame

    Het spel is zeer laagdrempelig en duurt net zolang je zelf wil. Een spel duurt zo'n 15 minuten maar je speelt zeker en vast nog wel een paar spelletjes door want het is echt verslavend. Je kan het zeer makkelijk meenemen en er is geen gigantische set-up nodig voor je kan starten.
    Bovendien hebben de makers hun speluitleg in een leuk filmpje gegoten waarbij je in enkele minuten het volledige spel onder de knie hebt. Het spel en de uitleg is Engelstalig dus misschien wel iets om rekening mee te houden mocht je nu echt geen letter Engels spreken maar wijst zichzelf heel makkelijk uit.

    Welke zijn jullie favoriete gezelschapsspelen?

    Naar overzicht blog

    5 reacties

    Jasmijn Bult

    Lijkt me nog steeds een heel leuk spel! Alleen vindt ik het best wel aan de prijs voor een kaartspel, maar wellicht leuk om cadeau te geven voor mijn vriend

    Kattebelletjes Foto Pitoe

    De prijs is het echt wel waard hoor. Uren speelplezier ;)

    Laura

    Wij hebben unstable unicorns. Een heel gaaf spel wat ook vanaf 2 pers te spelen is. Doen we geregeld.

    Kattebelletjes Foto Pitoe

    Ik heb die ook al zien passeren deze week en vroeg me al af of dat iets voor ons zou zijn :-D.

    Cynthia | Cynspirerend.nl

    Grappig! We hebben toevallig net deze week geschreven over Exploding Kittens in onze blog over 7 fillergames. Wij hebben zowel de Engelse als de Nederlandse versie. En wij zijn ook fan! Het is een makkelijk, kittig spelletje voor de snelle spelletjestrek. ;)

    Kattebelletjes Foto Pitoe

    Oh is er ook een Nederlandse versie? Das wel handig!

    orriens nicole

    Wat een leuk spel! Het lijkt mij wel wat.

    Wim

    Risk en ticket to ride blijven toch twee van mijn favorieten. Ook veel van de 999 games zoals Machiavelli en weerwolf zijn altijd heel leuk !

    Kattebelletjes Foto Pitoe

    Idd bovenstaande zijn ook grote favorieten hier ?.

    Plaats een reactie