Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Help....mijn kind moet een bril!

Het begon allemaal met een verwijzing vanuit het CLB. Onze jongste zoon haalde geen goeie score op zijn oogtest dus verder onderzoek was aangewezen. In eerste instantie maakte ik mij niet al te veel zorgen. Vanuit mijn omgeving bleek dat heel wat kindjes een verwijsbrief kregen en dan alsnog geen slechte score behaalden bij de oogarts. Daarenboven is hij nogal een deugnietje dus hij zal wel niet teveel zin gehad hebben om die test af te nemen. 

Kay Crowded oogtest

Astigmatisme en verziend

Het was dan ook nogal een schok toen de oogarts me vertelde dat er wel degelijk een probleem was. Enerzijds was hij wat verziend waardoor hij voorwerpen dichtbij iets minder scherp ziet. Dit is trouwens iets wat bij heel veel kleuters voorvalt omdat hun oogbol nog erg kort is. Naarmate ze ouder worden en de oogbol dus langer wordt, lost het probleem zich vaak vanzelf op. Maar het grootste probleem echter was astigmatisme.

Een term die mij volledig nieuw was en ook niet echt positief klonk. Om het in een notendop uit te leggen spreken we over astigmatisme wanneer de oogbal eerder ovaal dan rond is. Je kan het gaan vergelijken met een rugbybal. Dit zorgt er voor dat binnenkomende beelden een soort schaduw krijgen waardoor ze wazig worden

De oogarts wil het probleem graag zo snel mogelijk aanpakken. Ook al zit mijn zoontje nog maar in de 1ste kleuterklas, toch is het van groot belang dat zijn zicht optimaal is. Bij astigmatisme worden letters en cijfers namelijk ook heel snel door elkaar gehaald bijvoorbeeld 0 en 8 of N en M. 

Kinderbril

Dat hij een bril nodig had was een feit en jammer genoeg kon de oogarts me ook niet op het hart drukken of die bril een tijdelijke oplossing zou zijn. De kans was namelijk vrij groot dat mijn zoontje voor de rest van zijn leven met het probleem zou blijven lopen.

Nu moet ik zeggen dat ik zelf geen fervente fan van mijn bril ben (die ligt ergens in een kast te verstoffen) dus de realiteit onder ogen zien dat mijn zoontje voortaan met een bril door het leven moet kwam even hard binnen. Zeker bij jonge kinderen waar spelen nog centraal staat. Het is en blijft natuurlijk een ongemak, iets waar we vanaf nu dagelijks rekening mee zullen moeten houden. 

Ondertussen kon ik me al over het eerste verdriet heen plaatsen en zijn we langs geweest bij onze optiekzaak.  Hier kreeg hij heel wat leuke monturen opgezet. Wat een opluchting om te zien dat zo'n bril hem best wel goed staat.  We kregen een zestal monturen mee naar huis zodat we rustig een keuze konden maken.
Nu hopen dat hij even enthousiast zal blijven met zijn nieuwste accessoire. 

Jongen met blauwe bril van Jacadi
In ruil voor een snoepje achteraf kreeg ik zijn mooiste glimlach :-D
Naar overzicht blog

Plaats een reactie