Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Het ruikt hier naar.... een versgebakken broodje

Bakken in de lift

Sedert de start van de Corona maatregelen storten de Belgen zich massaal op het bakken. Het resultaat is heel duidelijk in de supermarkt. Ga meer eens op zoek naar bloem of bakmixen. 
Niet alleen omwille van hygiënische maatregelen maar simpelweg omdat mensen meer vrije tijd hebben en teruggrijpen naar de charme van weleer. Zeg nu zelf wat is er heerlijker dan 's morgens de geur van zelfgebakken brood in huis?

Ik heb al brood gebakken in broodbakmachines en in bakvormen in de oven maar nu ben ik razend enthousiast over mijn brood in een Le Creuset pot. Heb je geen Le Creuset pot in huis geen nood, een gietijzeren pan met deksel die ovenbestendig is lukt best ook.

Recept

Ingrediëntenlijst

 • 500 gram tarwemeel + extra om uw werkvlak te bestrooien
 • 10 gram zout
 • 1.5 theelepel droge gist
 • 375 ml lauw water

Bereidingswijze

 1. Meng de ingrediënten samen en vorm een deegbol. Ik gebruik hiervoor mijn keukenrobot en de kneedhaak maar dit kan gerust ook met de hand. Let wel op dat gist en zout niet met elkaar in direct contact komen. Het zout zou de werking van de gist teniet doen. Schrik niet dat het deeg nog vrij nat blijft, dit is perfect normaal in dit recept. 
 2. Neem een ingevette kom en leg het deegmengsel erin. Dek af met een keukenhanddoek of wat folie en laat het deeg minimum 12u rijzen. De lange rijstijd zorgt ervoor dat het deeg niet meer gekneed hoeft te worden tussenin. Lekker makkelijk toch!
 3. Idealiter maak je het deegmengsel 's avonds klaar zo kan het de volledige nacht rijzen. Als alles goed gaat zou je kleine luchtbelletjes moeten zien staan op het deeg. Bestrooi nu jouw werkvlak met de overige bloem en kneed het deeg terug tot een bol.
 4. Leg de deegbol nu in een bebloemde schaal (zodat het deeg niet gaat kleven) en laat nog 2u verder rijzen.
 5. Je mag de oven gaan voorverwarmen op 200 graden. Kies voor een stand met onder en bovenwarmte. 
 6. Plaats de Le Creuset pot met deksel in de voorverwarmde oven en laat 15 min verder warmen.
 7. Haal de pot uit de oven (let op die heeft ondertussen gloeiend heet) en verlaag de temperatuur naar 175 graden. 
 8. Verstuif wat bloem in de pot zodat het deeg niet gaat kleven en leg de deegbol in de pot. Stop de pot met deksel in de oven en laat 30 min bakken op 175 graden. De deksel op de pot zorgt voor een stoom effect en geeft jouw brood straks een krokante korst.
 9. Haal het deksel van de pot na 30 min bakken en plaats 15 min terug in de oven.
 10. Laat het brood rustig afkoelen vooraleer je gaat snijden.

Je kan met dit recept uiteraard gaan variëren en bijvoorbeeld werken met verschillende zaden of pitten. 

Veel bakplezier!

Naar overzicht blog

10 reacties

rachel

wij maken dan oepsies zoals ze dat noemen, "broodjes" van ei en roomkaas ;) of eiwraps https://lafamiliab.nl/

Kattebelletjes Foto Pitoe

Oh dat ken ik niet. Eens opzoeken :-).

rachel

het klinkt heerlijk maar ik mag geen brood! en wij eten hier ook geen brood ;) https://lafamiliab.nl/

Kattebelletjes Foto Pitoe

Oh wat jammer. Wat eten jullie als alternatief?

Joyce - SomedayTodayNL

Ik wil binnenkort ook echt proberen zelf brood te bakken! Lijkt me zo lekker!

Kattebelletjes Foto Pitoe

Zeker doen!

Daisy de Vos Burchart

Wij hebben nog wel mixen staan in case of emergency. Gelukkig nog niet nodig gehad :) www.byvosje.nl

Lizette

Bakken doe ik wel, maar brood nooit. Ik vind het wel lekker vers van de bakker, maar meestal kies ik voor afbak broodjes.

Georgina Lifestyle

Bedankt voor het delen. Echter heb ik hier te weinig geduld voor. Hoe lekker zelfgebakken brood ook is, ik koop het liever gewoon bij de bakker.

hippiemeisje

Wel, ik had deze week gewoon eens zin een appelcake, mensen gaan dus inderdaad aan het bakken. Dat was jaren geleden!

Felice Veenman

leuk !! ik ben dol op broodbakken, maar ik moet bekennen dat ik meestal de machine het werk laat doen..Maar er gaat niks boven handmatig broodbakken, toch? Leuk recept, ik zal het zeker een keer proberen

Kattebelletjes Foto Pitoe

Ik geef toe dat ik er ook vaak de tijd niet voor kan vinden. Denk dat het wat ingebakken moet raken terug in onze dagelijkse routine.

Beauty By Bibi

Hmmm dat ziet er echt uit als vers gebakken brood. Ik heb heel veel jaren bij de bakker gewerkt. Als ik de middelen ervoor had thuis, had ik het willen maken! Fijne zondag!

Kattebelletjes Foto Pitoe

Dankjewel! Voor jou ook !

Henk

Zelf brood bakken is weer helemaal terug van weggeweest, bloem is al weken niet meer te vinden in de supermarkt ?

Plaats een reactie