Bakken in de lift
Sedert de start van de Corona maatregelen storten de Belgen zich massaal op het bakken. Het resultaat is heel duidelijk in de supermarkt. Ga meer eens op zoek naar bloem of bakmixen.
Niet alleen omwille van hygiënische maatregelen maar simpelweg omdat mensen meer vrije tijd hebben en teruggrijpen naar de charme van weleer. Zeg nu zelf wat is er heerlijker dan 's morgens de geur van zelfgebakken brood in huis?
Ik heb al brood gebakken in broodbakmachines en in bakvormen in de oven maar nu ben ik razend enthousiast over mijn brood in een Le Creuset pot. Heb je geen Le Creuset pot in huis geen nood, een gietijzeren pan met deksel die ovenbestendig is lukt best ook.
Recept
Ingrediëntenlijst
- 500 gram tarwemeel + extra om uw werkvlak te bestrooien
- 10 gram zout
- 1.5 theelepel droge gist
- 375 ml lauw water
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten samen en vorm een deegbol. Ik gebruik hiervoor mijn keukenrobot en de kneedhaak maar dit kan gerust ook met de hand. Let wel op dat gist en zout niet met elkaar in direct contact komen. Het zout zou de werking van de gist teniet doen. Schrik niet dat het deeg nog vrij nat blijft, dit is perfect normaal in dit recept.
- Neem een ingevette kom en leg het deegmengsel erin. Dek af met een keukenhanddoek of wat folie en laat het deeg minimum 12u rijzen. De lange rijstijd zorgt ervoor dat het deeg niet meer gekneed hoeft te worden tussenin. Lekker makkelijk toch!
- Idealiter maak je het deegmengsel 's avonds klaar zo kan het de volledige nacht rijzen. Als alles goed gaat zou je kleine luchtbelletjes moeten zien staan op het deeg. Bestrooi nu jouw werkvlak met de overige bloem en kneed het deeg terug tot een bol.
- Leg de deegbol nu in een bebloemde schaal (zodat het deeg niet gaat kleven) en laat nog 2u verder rijzen.
- Je mag de oven gaan voorverwarmen op 200 graden. Kies voor een stand met onder en bovenwarmte.
- Plaats de Le Creuset pot met deksel in de voorverwarmde oven en laat 15 min verder warmen.
- Haal de pot uit de oven (let op die heeft ondertussen gloeiend heet) en verlaag de temperatuur naar 175 graden.
- Verstuif wat bloem in de pot zodat het deeg niet gaat kleven en leg de deegbol in de pot. Stop de pot met deksel in de oven en laat 30 min bakken op 175 graden. De deksel op de pot zorgt voor een stoom effect en geeft jouw brood straks een krokante korst.
- Haal het deksel van de pot na 30 min bakken en plaats 15 min terug in de oven.
- Laat het brood rustig afkoelen vooraleer je gaat snijden.
Je kan met dit recept uiteraard gaan variëren en bijvoorbeeld werken met verschillende zaden of pitten.
Veel bakplezier!
Naar overzicht blog