Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Hoe is een parfum opgebouwd?

Ik ben ondertussen al 5 maanden lid van Parfumado en heb al twee nieuwe favorieten in mijn collectie namelijk de Velvet Orchid van Tom Ford en Bright Crystal van Versace. Die mogen mijn favorietenlijstje van Miss Dior Chérie en Narciso Rodriguez aanvullen in de toekomst. 

Hoe een parfum uitkiezen?

Dankzij Parfumado ben ik ook meer en meer gaan ontdekken welke geuren ik het meest kan appreciëren in een parfum. Voordien moest ik vaak afgaan op het advies van een verkoopsmedewerker of liet ik me overtuigen door een mooie commercial op televisie. 
Door af te gaan op jouw persoonlijke geurenpalet zal je hierdoor al sneller onbekende namen ontdekken. Als men je vraagt naar jouw favoriete geur kan je al wel snel aangeven of de voorkeur uitgaat naar bloemig, kruidig, houtachtig... maar een parfum bestaat uit veel meer dan dat. Parfums bestaan uit meerdere lagen van verschillende geur extracten die ieder aan bod komen. 

Eigenlijk is het belangrijk om te weten hoe een parfum opgebouwd is. De meeste parfums hebben een piramidestructuur die bestaat uit drie lagen: top, hart en basisnoten

  • De top wordt gevormd door de geurmoleculen met een licht gewicht, zoals bijvoorbeeld citrusnoten. Dat wil zeggen dat je die als het eerste ruikt, maar ook dat deze als eerste weer verdampen.
  • Hartnoten hebben een zwaarder 'moleculair gewicht', waardoor het langer duurt voordat je deze ruikt, maar deze houden dan wel weer langer aan dan de topnoten.
  • Als laatste volgen de basisnoten: 'zware' stoffen zoals hars, houtsoorten, vanille, amber en musk. Die hebben het langste nodig om zich te ontwikkelen, maar ze houden ook lang aan. 

Velvet Orchid van Tom Ford 

Als we bovenstaande nu in de praktijk gaan omzetten dan neem ik mijn laatste favoriet namelijk Velvet Orchid van Tom Ford. Bij aanbrengen ruik je onmiddellijk de topnoten bergamot, mandarijn en honing. Een goed half uur later komen de hartnoten jasmijn, zwarte orchidee, oranjebloesem en hyacint erdoor. Enkele uren later ruik je de zwaardere stoffen zoals het sandelhout en de vanille. 

Zo heeft elk parfum een uniek geurenpalet!

Heb jij een favoriete geur?

* Zelf ook interesse om verschillende parfums te ontdekken op Parfumado ? Gebruik mijn unieke code vGX8Z4nlW en ontvang €7.50 korting op jouw eerste maand. 

Naar overzicht blog

2 reacties

Tessa

Ik heb momenteel 2 favorieten: Polly van Ted Baker en Kenzo World

Evelyne-Gouden Momenten

Ik hou persoonlijk van zoete fruitige geuren.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hallo Evelyne, Idem! Hier ook mijn favoriet :-).

Plaats een reactie