Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Rabarber-appelflappen

Kidsproof receptje

"Eikes mama wat is dat?" De rabarber werd niet goed onthaald bij ons thuis. Maar mama was slim...we gaan de rabarber wat verstoppen 😎.

Rabarber is eigenlijk een groente maar wordt heel vaak in desserts verwerkt door de frisse en zure smaak. Die zure smaak is afkomstig van het oxaalzuur in de plant. De bladeren van de rabarberplant bevatten een hoge dosis oxaalzuur en zijn daardoor giftig. Enkel de stelen zijn dus geschikt voor consumptie.  Van april tot eind juni kan je ze volop terugvinden in de winkelrekken want dan zijn ze op hun best. 

Ik vind rabarber het lekkerst in combinatie met iets zoets zoals rabarber-aardbeienconfituur of ontbijtmuffins met rabarber en banaan. Bij ons thuis zijn de kinderen dol op appelflappen dus dit is dan ook de ideale manier om hen stap voor stap te leren wennen aan rabarber. 

Ingrediënten voor 6 rabarber-appelflappen

  • 100 gram rabarber
  • 2 zoete appelen
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 eigeel
  • 1 theelepel kaneel
  • scheutje melk
  • bladerdeeg (6 plakjes diepvries variant of 1 grote bladerdeeg rol)

Bereidingswijze

  • Start met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met wat bakpapier.
  • Snijd 6 stukjes uit de bladerdeegrol of leg 6 bevroren plakjes op het bakpapier. Terwijl je de appel en rabarber gaat snijden kunnen de plakjes ontdooien. 
  • Spoel de rabarber schoon en snijd de uiteinden van de rabarber af. Stugge draden kan je makkelijk verwijderen door de stengels doormidden te snijden en die zo voorzichtig af te trekken. Snijd de rabarber in kleine blokjes.
  • Schil de appelen en snijd ook in kleine blokjes. 
  • Meng nu in een kom de rabarber en de appel goed door elkaar samen met 4 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel.
  • Klop in een kommetje het eigeel los met een scheutje melk. 
  • Bestrijk de randen van de plakjes bladerdeeg dun in met het eigeel.
  • Verdeel de rabarber-appelmengeling nu over de plakjes. Mocht je wat vulling overhebben kan je extra flapjes maken. 
  • Vouw de plakjes diagonaal dicht en druk de randen goed aan. Je kan hiervoor een vork gebruiken. 
  • Bestrijk alle flapjes met het eigeel zodat ze mooi kleuren in de oven.
  • Verdeel de rest van de suiker nu over de flapjes.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in 20 minuten mooi goudbruin. Controleer af en toe even of de flapjes niet te bruin worden. 

Wat is jullie lievelingsgerecht met rabarber?

Naar overzicht blog

7 reacties

Glamview.nl

Dit klinkt zeker lekker! Nooit eerder van deze combinatie gehoord

Kattebelletjes Foto Pitoe

Ja super lekker!

Jouvence

Dit lijkt me erg lekker! Ik vind rabarber 'ingemaakt' het lekkerst. Ik wist niet dat de bladeren van de plant giftig waren.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Ik ben nu ook wat aan het experimenteren met de confituren maar jammer genoeg is het seizoen bijna voorbij :-(.

Sandra

Rabarber zie je eigenlijk niet meer zo vaak als vroeger. Ik combineer het soms met abrikozen, ook lekker!

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hmmm dat is ook wel een leuk ideetje met abrikozen!

nicole orriens

Mijn moeder maakte vroeger vaak rabarber moes of zo, dat vond ik wel lekker. Maar nu eet ik het eigenlijk nooit meer.

henk

Heerlijk rabarber, in een taartje als tegenhanger tegen de zoete dingen, en in yoghurt voor de heerlijk zurige smaak.

Lodi @lodiblogt.nl

Wat een slim en lekker idee dit! Ik ken rabarber alleen met gele vla, verder ben ik nog nooit gekomen, maar dit klinkt prima!

Deborah

Heel slim om het in en te verpakken als iets lekkers. Zelf ben ik ook niet zo'n rabarber fan haha. Maar misschien lust ik het wel als je ze zo aanbied :)

Plaats een reactie