Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Review: gezelschapsspelen van Sunnygames

Spelbord op tafel met kaartjes

We hebben hier bij ons thuis een kast afgeladen vol met gezelschapsspelen waar we nooit toekomen om ze te spelen. Er is hier maar één grote reden voor en dat zijn onze kinderen 😈. Een rustige spelletjesavond onder vrienden is namelijk niet meer zo evident met een 6-jarige en 3jarige in huis. Samen met hen een spelletje Risk of Monopoly spelen zit er de eerste jaren ook nog niet in dus als we samen een spel spelen dan zijn het spelletjes van het kaliber vier op een rij of raad het plaatje. 


Als volwassene is het natuurlijk keimakkelijk om die 6-jarige te verslaan en om grote huilscenario's te vermijden laat ik hem soms wel eens winnen.
Het leek me dan ook zeer verfrissend om het gamma van Sunny Games eens onder de loep te nemen. En dat mag je letterlijk en figuurlijk nemen want we gingen samen gaan speuren in de Geheime Gang. 

De Geheime Gang

Dit gezelschapsspel sprak onmiddellijk tot de verbeelding van mijn "stoere" 6-jarige. Hoe kan het ook anders want het omvat alle succesfactoren: een oud kasteel, nachtelijke sfeer en detective spelen. Het spel vereist vooraf wel wat opbouw maar dat vonden de kinderen des te leuker. 

Oh neen, dieven zijn bij ons over de vloer geweest en ze zijn niet met lege handen vertrokken... . Er zijn namelijk 3 kostbare voorwerpen verdwenen en die liggen verstopt in de geheime gang. Klokslag 12 komen ze hun kostbare buit ophalen. Neem je vergrootglas erbij en wees ze te slim af!


Bij De Geheime Gang komt het erop aan om telkens de identieke voorwerpen te vinden in het huis zodat je samen kan ontdekken welke items ontbreken. Maar pas op telkens je een klok-kaartje omdraait gaat de klok een uurtje vooruit. 

De verzamelde buit veilig verstoppen

Anders dan bij andere gezelschapsspelen gaat het hier om samenwerken en niet om individueel winnen. Het duurt even voor de kinderen dit concept omvatten waardoor je wel merkt hoe sterk de drang om individueel te winnen er al ingebakken zit.  

Oogsttijd

Het is niet evident om gezelschapsspelletjes te vinden die haalbaar zijn voor onze 3-jarige en toch ook een uitdaging vormen voor onze 6-jarige. Oogsttijd slaag hier zeker in, mede dankzij de uitbreidingsmogelijkheid. Je kan het spel dus iets langer en 'moeilijker' maken als je met oudere kinderen speelt. 

Tijdens het mooie lenteweer steken we de handen uit de mouwen en zaaien we in ons tuintje maïs, wortelen, tomaten en boontjes. Haal de oogst wel tijdig binnen vooraleer het gure herfstweer je verrast

Het spel is in geen tijd opgezet en de spelregels zijn lekker beknopt. Met kleine kinderen heb ik al zeker geen zin om urenlang spelregels te analyseren. 
Elke speler gooit met de dobbelsteen en het gegooide kleur geeft aan wat de volgende zet is. Gooi je rood dan mag je een tomaatje planten, gooi je geel een mais... . Voor kleine kinderen dus zeer makkelijk te onthouden.

Groenten oogsten

Ook hier staat samenwerken centraal want als jouw tuintje volledig geoogst is kan je bijspringen bij iemand anders. De bedoeling is om alle tuinen volledig geoogst te hebben alvorens de herfst voor de deur staat. 

Ons oordeel

De Geheime Gang

  • Dit spel is visueel een pareltje door de opbouw. Waar opgebouwde gezelschapsspelen vaak aan kwaliteit ontbreken is dit spel vrij stevig maar kan het ook steeds compact terug weggestopt worden. Het spel kan in zo'n 15 minuten uitgespeeld worden wat ideaal is bij jongere kinderen.
  • De ideale leeftijd voor dit spel is vanaf 5 jaar maar mijn 3-jarige vond het ook leuk om mee te spelen. Het spel lijkt wat op een klassiek memory spel wat het ook voor kleinere kinderen toegankelijk maakt. 
  • Naast het spelelement heeft het spel zeker ook een educatieve waarde. Door het werken tegen de klok leren ze ook werken met de tijdsbegrippen en het zoeken van de juiste combinaties traint het geheugen. 
  • Het coöperatief spelen is echt een verademing. Bij kinderen op jonge leeftijd is winnen en verliezen iets waar ze uiteraard mee moeten leren omgaan. Toch was het leuk om ook even samen een spel te winnen of te verliezen. Geen hevige strijd of traantjes achteraf maar gezamenlijke euforie of verslagenheid. 

Oogsttijd

  • Dit spel is makkelijk in opbouw en spelregels. Het spel kan in zo'n 10 minuten uitgespeeld worden wat ideaal is bij jongere kinderen.
  • Spelertjes vanaf 3 jaar kunnen al meespelen met dit spel. De werking met kleuren zorgt ervoor dat ze zeer snel het concept snappen. 
  • Naast het spelelement heeft het spel zeker ook een educatieve waarde. Ze leren de verschillende seizoenen kennen en onderscheiden verschillende soorten groenten en kleuren.
  • Als we samenwerken lukt het beter om alle oogst binnen te halen. Ook hier richt het spel zich op coöperatief spelen.

Winactie

Nu heb ik goed nieuws voor jullie! In samenwerking met Sunny Games kan ik iemand van jullie gelukkig maken met een gezelschapsspel naar keuze. 


Via deze link krijg je een overzicht van alle spelen van 3 t.e.m. +12 jaar. Laat mij hieronder weten welk spel jouw voorkeur geniet en met wie je dit graag samen wil spelen. Ik maak de winnaar bekend op zondag 29 november op mijn Instagram. Veel succes!  

Naar overzicht blog

15 reacties

Petroesjka

Je deed ons meteen zin krijgen om het spel De geheime gang te spelen! Aangezien we een kerst alleen met ons eigen gezinnetje zullen moeten doorbrengen zal er hier wel een spelletjes namiddag op het programma staan met kerst. Zou leuk zijn mochten we ook dit spelletje kunnen spelen en samen de dieven tegen te houden!

Kattebelletjes Foto Pitoe

Heel veel succes!

Corrina

Ik ga voor spel oogsttijd lijkt me erg leuk

Iris

Wat leuk! Wij hebben ook een grote kast vol met spelletjes en inderdaad veel meer spelletjes voor volwassenen. Mijn dochtertje vindt de inhoud van de kast geweldig, alleen is ze natuurlijk nog veel te klein. Daarom blijft het voor nu bij een paar puzzels. Ik ken de spelletjes van Sunnygames nog helemaal niet. Oogsttijd lijkt me heel erg leuk. Maar ook De familie Stapel, kleine beer, Max de kat, Prinses en Zandkastelen lijken me heel leuk! Dus ja! Wij doen mee!

Kattebelletjes Foto Pitoe

Heel herkenbaar! Hier willen ze ook al die aantrekkelijke spelletjesdozen opendoen :-). Heel veel succes!

nicole orriens

Wat een leuk uitgangspunt dat het gaat om samenwerken! Ook heel geschikt voor mensen die niet tegen hun verlies kunnen stel ik me zo voor.

Tania

Oogstijd lijkt me een leuk spelletje en ik denk dat het ook wel iets voor mijn zoontje is.

Wendy

Wat leuk he de spellen van Sunny Games! Ik ken de Geheime Gang nog niet. Ik schreef onlangs een artikel over coöperatieve spellen, met daarbij ook veel achtergrondinformatie over coöperatieve spellen en de voordelen ervan: https://wildcooky.com/cooperatieve-spellen/

Kattebelletjes Foto Pitoe

Ja heel leuke spelletjes! Wat een interessant artikel! Wij hier wel benieuwd naar Max de Kat :-).

Felice Veenman

klinkt als hele leuke spelletjes, vind he tbijna jammer dat die van mij alweer 29 is...

Melanie Hoogvliet

ooogstijd lijkt me een heel leuk spelletje om met kinderen te spelen

Krystle/Batboy

Wij zijn dol op spelletjes en ik vind het ideaal als de spelletjes niet zo lang duren. Vooral voor de jongens is het dan leuk te houden, mits ze niet verliezen natuurlijk ;)

Kattebelletjes Foto Pitoe

Dan zijn deze spelletjes wel ideaal Krystle ;-). Doe je mee met de winactie? Laat zeker weten welk gezelschapsspel jouw voorkeur geniet. De link met overzicht kan je terugvinden onderaan de blogpost.

Samya allali

Zou graag De Geheime Gang willen spelen ik en mijn zoon zijn dol op mysterie oplossen daarom gaat mijn voorkeur naar daar zot leuk zijn en mij zoon is jarige op 29 november wat een toeval dus duime ??????????

Sigrid

Wij zouden gaan voor oogsttijd, onze oudste zoon wordt 3 in januari, een perfecte leeftijd om met gezelschapsspelletjes te beginnen ?

Lisa-Marie

De geheime gang zie ik zelf ook wel zitten om met Jamie te spelen. Monopoly lukt hier bij ons wel al (al kan hij er nie altijd goed tegen als hij veel moet betalen ?) Ps, ik heb geen instagram, wil je de winnaar op op fb vermelden aub? ?

Kattebelletjes Foto Pitoe

We zullen de winnaar zowel op Instagram als Facebook vermelden :)

Lynn

Omdat wij samen met onze kleine meid geen gezeldschapspelletje kunnen spelen. Doe ik mee om deze cadeau te doen aan oma en opa, zo kunnen de kleinkindjes daar een leuk spelletje spelen. Welk spelletje, de geheime gang en de oogst lijken me zeer leuk voor kinderen onder de 6 jaar.

Silke

Wij kregen enorm veel zin om ook het spelletje de geheime gang te spelen. De kids kregen hier de griezelkriebels door van papa dus dit zou zeker een voltreffer zijn.

Xenia

Wij zouden graag het spel prinses eens spelen, ik denk dat dit de meisjes wel zou aanspreken. De 2 andere spelletjes spelen we wel bij meetje ?

Plaats een reactie