Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Wandelroute: Seizoenarbeiderspad

Ditmaal trekken we naar de Madonna, een dorp dat mij doet denken aan vleeshandel Markey en de Belgische film: het varken van Madonna. Verder dan dit weet ik echt niets over Madonna dus deze wandelroute kan hier misschien nieuw licht op werpen.

De Madonna, of zoals we het dorp hier allemaal kennen onder de naam Madoine, werd pas in 1936 gesticht. 

Seizoenarbeiderspad

We parkeren de wagen in de Kerstraat, nabij uiteraard de kerk van Madonna. Aan de gevel van OC 't Madointje hangt het routeplan van de wandeling met hierbij een bakje met folders. Als je het geluk hebt om eentje te bemachtigen vormt die zeker een meerwaarde tijdens de wandeling. 

Plattegrond seizoenarbeiderspad

De 'noeste' Vlamingen

De naam slaat op de vele inwoners die hier vroeger naar Frankrijk trokken om daar als seizoenarbeider aan de slag te gaan. Daar waren de Vlamingen graag gezien want het waren noeste werkers. In 1962 maakte kunstenaar August Michiels een standbeeld ter ere van de seizoenarbeiders. Die kan je nu nog terugvinden voor de kerk. 

Standbeeld voor de seizoenarbeiders

Kerkwegels en veldwegels

Langs rustige veldwegen en kerkwegels gaat het naar de vroegere spoorwegbedding Ieper-Kortemark. Grote delen zijn opgebroken en hier kan je nu bijvoorbeeld de Vrijbosroute fietsen. Die route is zo'n 20 kilometer lang en draagt de naam van het naburige Vrijbos. Het Vrijbos was ooit 6000 ha groot. 

Tijdens onze wandeling valt het op dat er in Madonna nog heel wat veldwegels en kerkwegels zijn blijven bestaan. Een groot stuk van de wandeling loopt ook over verharde stukken wat zeker een plus is bij minder goede weersomstandigheden. Let wel sommige paadjes zijn vrij smal dus met een kinderwagen niet echt praktisch. 

Veldwegels en kerkwegels in Madonna

De route is zeer mooi aangegeven met signalisatiebordjes maar het plan vormt zeker een meerwaarde. Er is niet alleen heel wat extra informatie over het verleden maar je kan de weg ook heel wat beter inschatten zonder voortdurend naar bordjes te moeten speuren. 

Signalisatie Seizoenarbeiderspad

Deze 7,5 km lange wandelroute neemt je voornamelijk mee langs landelijke vergezichten. Het is een route waar je echt volledig tot rust kan komen maar waar je best ook voorzien bent op de soms gure wind langs de open velden. 

Seizoenarbeiderspad
Kerkstraat 58
8920 Langemark-Poelkapelle

Naar overzicht blog

1 reactie

Yaika Tak

Ah wat een toffe wandeling! Het lijkt me zo tof om een keer ergens anders te gaan wandelen in plaats van hetzelfde rondje wat ik iedere dag loop.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Snap je :-). Wij hopen deze zomer een rondreis door Duitsland te maken. Zal deugd doen om eens uit eigen land te zijn :-).

Plaats een reactie