Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Weet wat je uitgeeft: bespaartips

Ik moet het jullie wellicht niet meer zeggen, maar het leven wordt alsmaar duurder. Tot die conclusie kwam ik niet alleen tijdens het tanken van de wagen, het openscheuren van de eindfactuur voor energie maar ook tijdens het afrekenen van de boodschappen. 

Weet wat je uitgeeft

Voordien had ik niet echt een idee wat we specifiek uitgaven aan boodschappen, huisdecoratie of uitstappen maar meten is weten. Ik nam mijn beperkte Excel kennis erbij en ging van start met een overzicht van al onze uitgaven en inkomsten. 

Het bijhouden van een huishoudboekje helpt niet alleen bij het beheren van de financiën maar ook bij het vastleggen van een bepaalde doelstelling. Zo willen we graag nog wat verbouwingen uitvoeren aan onze woning en dan is het wel net zo handig om weten hoelang we nog moeten gaan sparen. 

Nu ik me meer bewust ben van die uitgaven probeer ik ook veel bewuster te gaan winkelen want hebben we dit nu wel echt nodig? Is het echt belangrijk dat er wekelijks een ruiker tulpen op tafel staat of kan mijn zetel nog wel enkele maanden verder met dezelfde kussens? De plaatselijke Action zal het merkbaar voelen in hun inkomsten 🤣.

Kunnen we nog iets doen om te besparen?

Zoals ik hierboven al aangaf is een eerste stap weten wat je uitgeeft vooraleer je hierin een verandering kan doorvoeren. Maak er een routine van om bijvoorbeeld wekelijks een overzicht te maken van wat binnenkwam en buitenging. Dat eerste zal merkelijk minder tijd in beslag nemen 😉.

We beginnen maar meteen met de grootste financiële last: ons energieverbruik en meer bepaald het verbruik van gas. Onze thermostaat staat gelukkig in verbinding met onze smartphone waardoor we hier zeer makkelijk kunnen op inspelen. Toch is hier wel nog wat werk aan de winkel. Met twee kleine kinderen staat mijn wasmachine, droogkast en de vaatwas niet vaak stil. 

We kozen ook al enkele jaren bewust voor één wagen wat uiteraard ook een grote besparing is. Bij korte afstanden probeer ik nu ook wat vaker te voet te gaan of bepaalde zaken te combineren zodat ik niet nodeloos moet omrijden. En als ik op tijd mijn bed uitrol dan kan ik mij ook wat focussen op zuiniger rijden maar dat is helaas vaak een utopie. 

Iets waar ik al langer mee aan de slag ben is een weekmenu. Voordien vielen we veel te snel terug op impulsaankopen in de supermarkt wat een grote hap nam uit ons boodschappenbudget. Wekelijks bestel ik een box van Hello Fresh, goed voor 3 maaltijden en de overige dagen kan ik naar keuze invullen. 

Misschien hebben jullie ook wel de ultieme bespaartip? 

Naar overzicht blog

Plaats een reactie