Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Rozijnenbrood

Niets zo heerlijk als een lekker rozijnenbroodje met een tas warme chocolademelk. Op een regenachtige dag als vandaag altijd zeer welkom. Ikzelf ben geen zo'n grote fan van rozijnen op zich maar in zo'n broodje kan ik ze wel smaken. De truc hier is om een lekker luchtig deeg te krijgen en geen rozijnenbrood dat zwaar op de maag gaat vallen. Volg gerust even mijn werkwijze mee.

Ingrediëntenlijst:

 • 500 gram bloem
 • 200 gram rozijnen
 • 1 zakje droge gist (10 gram)
 • 50 gram suiker
 • 200 ml volle melk
 • 3 eieren
 • 100 gram boter
 • 4 gram zout

Bereidingswijze:

Ik werk vandaag met een keukenrobot maar je kan een rozijnenbrood gerust ook met de hand gaan kneden. Het vraagt alleen iets meer tijd en manskracht 🙂.

 1. Eerst en vooral gaan we de rozijnen wat zachter maken door ze te laten wellen in een potje met lauw water. Vul het potje tot de rozijnen mooi onder staan en laat een kwartiertje staan. Giet ze daarna door een zeef en laat ze goed drogen. 
 2. Doe de suiker in de mengkom van de keukenmachine en laat de machine zachtjes kloppen terwijl je 2 eieren gaat toevoegen. Als je de eieren hebt toegevoegd zet je de machine op een hogere stand en laat je het mengsel kloppen tot je een bleke en ietwat schuimende massa krijgt. 
 3. Warm ondertussen de melk op in een steelpan (niet koken) en voeg hierbij kleine stukjes boter en laat ze smelten in de melk.
 4. Terwijl de melk met boter warmt doe je de bloem, het zout en de droge gist bij het mengsel van suiker en eieren en ga je verder mengen met een kneedhaak. 
 5. Giet geleidelijk aan de lauwe melk met boter bij het deegmengsel en laat de machine kneden tot je een elastisch deeg krijgt. 
 6. De rozijnen zijn ons laatste ingrediënt. Laat de keukenmachine nu op de laagste stand draaien en voeg voorzichtig de rozijnen toe aan het deeg. Kort even mengen zodat je de rozijnen niet gaat pletten.
 7. Haal het deeg uit de mengkom en roer het deeg nog even goed om zodat alle rozijnen evenredig verdeeld zitten. 
 8. Dek het deeg af met wat plastiek folie en laat het op een tochtvrije plaats zo'n 30 à 40 minuten rijzen. Voorzie een diepe kom hiervoor want het deeg zal nog verdubbel in omvang na rijzen. 
 9. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
 10. Strooi wat bloem op je werkblad en kneed het deeg stevig met vlakke handen tot een bolvorm. 
 11. Gebruik wat boter om de bakvorm in te vetten vooraleer je het deeg in de bakvorm legt.
 12. Klop nu een eierdooier los om de bovenzijde van het deeg mee te bestrijken. Dit geeft namelijk de mooie goudbruine korst.
 13. Bak het brood zo'n 30 tot 35 minuten in een oven van 180°C tot je een mooie goudbruine korst krijgt. Houd het bakproces wel goed in de gaten want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Als je merkt dat het brood heel snel bruin gaat worden kun je de oventemperatuur na 20 minuten wat laten zakken. 
 14. Haal het brood uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.
 15. Smakelijk!

 

Naar overzicht blog

1 reactie

Vanoosthuyze Freddy

Ik heb dit brood gebakken zoals in uw recept, het zag er heel goed uit en smaakte lekker, maar het was heel droog en brokkelde. Hoe zou dit komen ?

Kattebelletjes Foto Pitoe

Goedenavond Freddy, Wat leuk dat je het ook zelf gebakken hebt. Jammer dat het wat droog was en brokkelde. Welk type oven gebruik je? Een hetelulcht of een conventionele oven?

Plaats een reactie