Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Een oorlogsmuseum met kinderen?

Helaas moeten we het deze zomer stellen met ietwat druilerige dagen waardoor ik op zoek ging naar indoor activiteiten met de kinderen.
Hoog op mijn to do lijst in de regio stond het Memorial Museum Passchendaele gevestigd in het Kasteelpark van Zonnebeke.

Hoewel het museum bijna in mijn achtertuin ligt ben ik er nog niet eerder binnengestapt. 
Mijn twee zonen van 9 en 5 jaar zie ik immers niet rustig en geboeid door een oorlogsmuseum lopen. 
Recent pakte het museum echter uit met een familievriendelijk parcours waarbij ze kinderen tussen 6 en 12 jaar op ontdekking sturen door het museum samen met Lisa, Louis en rat Maurice. 

Groote Oorlog op kindermaat

Bij de start kregen de kinderen elk een eigen plattegrond en audiogids waarbij ze op verschillende punten in het museum een code kunnen scannen. Daar start een audiofragment met wat bijkomende uitleg over de ruimte waar je op dat moment bent. 
Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Lisa en Louis die hun opa bezoeken. Hun opa is een fervent verzamelaar van alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. 

Naast de audiofragmenten kunnen de kinderen via een plattegrond ook allerlei interactieve elementen ontdekken en opdrachten uitvoeren. Dat gaat van het ruiken aan verschillende gassen tot het opzetten van een echte oorlogshelm. 

Volgens mijn zoon is dit het ideale "soldatengezicht"

Mijn vrees voor ongeïnteresseerde en rumoerige kinderen bleek ongegrond. Ze waren beiden zeer gefascineerd en stonden erop dat we alle geluidsfragmenten beluisterden. Het volledige plaatje rond de Eerste Wereldoorlog snappen ze misschien nog niet volledig maar ik vond het belangrijk dat ze weten wat onze achtergrond is. Dat onze vrijheid vandaag niet zo vanzelfsprekend is. 

Praktisch

Voor een bezoek aan het museum mag je al snel 1.5 tot 2u rekenen, zeker als je alle opdrachten wil doen en alle audiofragmenten wil beluisteren. De route is ook vrij lang want je loopt via het museum door nagebouwde dug-outs naar gerestaureerde loopgraven buiten en zo terug naar binnen.

Een volwassene betaalt € 11,50 toegang en kinderen vanaf 7 jaar tot 18 jaar betalen € 6. Kinderen jonger dan 7 jaar kunnen gratis binnen. 

Combineer een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele met het Kasteelpark. Er is ondermeer een heus avonturenpark en heel veel wandelroutes met start vanuit het Kasteelpark. Lekker tafelen of een drankje kan bij Koklikoo wat net naast het museum ligt. 

Naar overzicht blog

Plaats een reactie