Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Food & Mindset programma update week 3 + maaltijdinspiratie: fricassee van kip met volkoren rijst

Terwijl ik mijn blog aan het typen ben, geniet ik van een klein zakje Pickles chips. Ik heb geleerd om te genieten van die kleine dingen. Waar ik voordien een ganse zak chips achteloos voor de televisie naar binnen kon werken, geniet ik nu van elke hap ik neem. 

Eten volgens de 80/20 regel

Dat zakje chips maakte deel uit van mijn 20% die dag. Een gezond voedingspatroon bestaat voor 80% uit gezonde en voedzame keuzes zoals meergranenproducten, fruit, groenten, magere melkproducten ... .Daarnaast is er nog 20% ruimte voor mindere gezonde keuzes zoals chocolade, frisdrank, chips.

En geef nu toe, een dieet waarbij je nooit eens mag zondigen is toch gewoon niet uit te houden. 

Ontbijtkom met rode vruchten

Ook in de warme maaltijden werk ik volgens dit principe. Onderstaande het recept voor een heerlijke fricassee van kip. In dit gerecht werk ik met groenten, kipblokjes en volkoren rijst.  De 20% ligt bij de zure room.

Fricassee van kip met volkoren rijst

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr champignons
  • 2 wortelen
  • 300 gr kipblokjes
  • 150 gr volkoren rijst
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 100 ml zure room (min. 20% vet geschikt voor warme bereidingen)
  • 125 gr diepvrieserwtjes
  • laurierblaadje
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el bloem

Bereidingswijze

  1. Start met het fijnsnijden van de ui en pers het knoflookteentje.
  2. Borstel de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Schil de wortelen en hak in kleine stukjes. 
  3. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg een 4-tal minuten voor het einde de diepvrieserwtjes toe. 
  4. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Laat een 3-tal minuten stoven.
  5. Voeg nu de kipblokjes toe en bak ze mooi rondom rond gedurende 5 minuten. Bestrooi de kip met de bloem en laat nog even meebakken.
  6. Voeg 150 ml kokend water toe aan de pan en verkruimel hierover het kippenbouillonblokje. 
  7. Voeg nu de champignon en wortel toe en kruid af met wat peper en zout. Leg een laurierblaadje in de pan en laat het geheel 10 minuten afgedekt verder sudderen tot de groenten zacht zijn. 
  8. Haal de pan van het vuur en meng de zure room erdoorheen. 
  9. Serveer de fricassee met de rijst.
  10. Smakelijk!

Naar overzicht blog

Plaats een reactie