Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Wandelroute: Toontjespad

Hoewel we al meer dan 10 jaar in Zonnebeke wonen, ontdekken we nog elke keer nieuwe interessante wandelroutes in eigen streek. Deze keer zelfs helemaal niet ver van huis, namelijk in het dorp Sint-Juliaan (Langemark - Poelkapelle) .

Sint-Antonius of "Toontje"

Het Toontjespad dankt zijn naam aan de patroonheilige Sint-Antonius. Hij is de patroonheilige van de varkensboeren. Sint-Juliaan was gekend als bedevaartsplek en zijn grote adoratie voor Sint-Antonius.

Vernieuwd in 2019

De wandelroute start aan de kerk van Sint-Juliaan, waar ook parkeerplaats voorzien is voor de wagen. Naast de kerk ligt het OC De Hazebrug en net naast dit gebouw ligt een onverhard wandelpad dat langs de Steenbeek loopt. 

Infobord Toontjespad aan OC De Hazebrug
Start Toontjespad aan OC De Hazebrug

De route, oorspronkelijk aangelegd in 2009 kreeg een vernieuwing in 2019. Zo loopt nu meer dan 60% van de route over onverharde wegen. Ook niet onbelangrijk is het voorzien van goede wandelschoenen! Bij ons was het een zonnige en droge dag maar bij regenweer liggen bepaalde stukken zeer drassig. 

Het stuk langs de Steenbeek ademt onmiddellijk rust uit wat al zeer snel de toon zet voor de rest van deze wandeling. 

Uiteindelijk eindig je op de Roeselarestraat en hier moet je een stukje langs de drukke weg wandelen. Je wandelt er ondermeer voorbij Bridge House Cemetery, de op één na kleinste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Vlaanderen. 

Oorlogs begraafplaats
Bridge House Cemetery

Na de drukke Roeselarestraat vervolgt het pad in de Félix Nadarstraat waar de wandeling overgaat op grondgebied Zonnebeke. Hier moet je een stukje over het fietspad van de Ieperstraat.

Tijdens de wandeling kan je beroep doen op de bewegwijzering maar die valt niet overal even hard op. Hier onderaan plaats ik ook nog de link naar een flyer met heel duidelijke routebeschrijving en leuke weetjes. 

Wegwijzer Toontjespad
Wegwijzer Toontjespad aan Ieperstraat

Een aantal 100 meters verder slaan we opnieuw af en komen we terecht in een doodlopende straat dat overgaat in een veldweg. Je komt hier ook voorbij het aangelegde wandelpark van de Hanebeek, achter Steenbakkerij Wienerberger. Je kan er optioneel voor kiezen om de wandeling te verlengen of de route verder te vervolgen. 

Op het einde van de veldweg krijg je een adembenemend zicht over de regio. Je staat hier namelijk op Hill 35 (35 meter boven de zeespiegel). Het spreekt voor zich dat deze plaats van strategisch belang was tijdens de Wereldoorlog. 

landelijke vergezichten vanop Hill 35
Landelijke vergezichten vanop Hill 35

Aan het einde van de veldweg zie je in de verte ook de Steenakkermolen verijzen. Ondertussen nader je ook stilaan terug het eindpunt en zie je de kerk al terug opduiken. 

Deze wandeling van 7.5 km legt vooral de focus op rust, oorlogsverleden en natuurschoon. Het grootste gedeelte van de wandeling verloopt over onverharde wegen wat in mijn ogen een mooie plus is. Er zijn een aantal drukkere plaatsen zoals de Roeselarestraat en de Ieperstraat maar die ben je ook heel snel terug voorbij. 

Toontjespad
Parking: Sint-Juliaanstraat 7 - 8920 Langemark-Poelkapelle

Link naar flyer

Naar overzicht blog

Plaats een reactie