Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Kindvriendelijke wandelroutes: Speelberg De Kosmos

Openluchtzwembad

Recreatiegebied De Kosmos was en is nog steeds een begrip in Westouter (West-Vlaanderen). Er is nu niet veel meer van te merken maar deze site was voordien een hotspot in de regio. Bezoekers kwamen van heinde en ver om een duik te nemen in het openluchtzwembad met zijn unieke ligging. In 2002 kwam echter een einde aan het verhaal toen de vergunning van het zwembad werd ingetrokken. De hoofdreden hiervoor was dat het domein te moeilijk bereikbaar was voor de hulpdiensten. 
Niet veel later moest in 2005 ook het bijhorende hotel-restaurant zijn deuren sluiten. Door de sluiting van het zwembad bleven veel bezoekers weg en werd het voor de eigenaars verlieslatend om nog langer de deuren open te houden. 

Het verhaal achter deze site vind ik enorm boeiend want al bij het oprijden van de parking van Speelberg De Kosmos word je geconfronteerd met het sterk verloederde hoofdgebouw. Dit gebouw, ondertussen een icoon geworden, werd in 2004 geclasseerd als beschermd en net dat maakt het hele project nu zo moeilijk. Een beschermd gebouw kan je namelijk niet zomaar met de grond gelijk maken. 

Tijdens het wandelen kruisen we een ouder koppel die jeugdherinneringen ophaalt aan de site. Ze vertellen ons zeer enthousiast over het eens zo nostalgische zwembad waar ze vele uurtjes hebben doorgebracht en over de vele frustraties om het gebied te herwaarderen. 

Speelberg De Kosmos

De site werd in 2009 eigendom van Agentschap Natuur en Bos. Zij hebben er ook voor gezorgd dat zowel het zwembad als alle kleinere gebouwen in het gebied werden verwijderd en richtten de zone volledig opnieuw in. Waar voorheen het zwembad stond is nu een amfitheater met speelheuvels, speelelementen en glijbanen. 
Alle speeltuigen gaan heel mooi op in de omgeving en prikkelen de fantasie van de kinderen. 

De hieraan gekoppelde vergezichten over de omgeving en aansluitend het Hellegatbos maken deze wandelroute uniek in zijn soort. 

Ervaring

Zonder enige voorbereiding trokken we er een namiddag op uit en dat was misschien een minpuntje. Na een uurtje ravotten op Speelberg De Kosmos trokken we het Hellegatbos in en ik dacht heel eventjes dat we er ook nooit meer terug uit zouden raken. Er is niet echt een duidelijk traject maar wel steeds de wegwijzers met de verschillende knooppunten. Daar ben je natuurlijk niet veel mee als je niet echt vooraf iets uitgestippeld hebt ðŸ˜›.

Het was een zeer zonnige dag en dan is het wel heerlijk vertoeven in het domein want er zijn heel veel schaduwrijke plekjes en uiteraard de verkoelende bomen van het Hellegatbos. 

We zijn niet voor niets in Heuvelland dus houd ook wat rekening met klimmen en dalen. Wij hadden een kinderwagen mee en gelukkig dat mijn partner nog de kracht vond om die overal mee te sjouwen 😀.

Ik zag op de website van Agentschap voor Natuur en Bos dat er ook leuke speurtochten zijn met doe-opdrachten voor de kinderen dus dat is zeker iets wat ik nog even wil uittesten.

Place to be:

Speelberg De Kosmos
Rodebergstraat 53
Westouter

Naar overzicht blog

6 reacties

An

Leuk om te weten! Ik woon zelf bij Brussel maar we trekken er graag op uit.

Lizette

Ik ken de Kosmos niet, maar dat is misschien niet zo gek omdat ik in Nederland woon. Het lijkt me wel super leuk om eens met mijn zoontje heen te gaan als we weer naar België kunnen.

Wanda

Jammer dat deze omgeving voor ons niet in de buurt is, maar wie weet tijdens een weekje in België dat we het dan mee kunnen pikken, want het ziet er wel erg leuk uit!

Dhini

Wat geweldig! Echt superleuk zo`n plek voor kinderen.

caroline

Het ziet er heel tof uit, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee waar Westouter ligt. Misschien handig om voor de mensen die niet bij jou uit de buurt komen, zoals ik, er ook een provincie of streek bij te vermelden zodat je je tijdens het lezen wat beter kan oriënteren. ;-)

Kattebelletjes Foto Pitoe

Bedankt voor de tip! Westouter ligt in West-Vlaanderen. Ondertussen aangepast op de site.

rachel

dat is ideaal voor kids vind ik! ze zijn lekker buiten en actief bezig :D https://lafamiliab.nl

Plaats een reactie